Nasıl Yapılır

Atom Modelleri ve Özellikleri

Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşı atomlardır. Atomların maddeyi oluşturan en küçük yapı talı olduğu görüşünü ilk olarak Yunanlı filozof Democritus ortaya atmıştır. Atom modelleri; Dalton atom modeli, Thomson atom modeli, Rutherford atom modeli, Bohr atom modeli, Modern atom modeli olarak sınıflandırılmıştır. Dalton atım modelini John Dalton öne sürmüştür ve Daiton’a göre atomlar içi dolu kürelerden oluşur. Bu atom modeline göre elementler çok küçük bölünmez küre şeklinde olan atomlardan oluşmaktadır, bir elementin atomlarının büyüklükleri, küçüklükleri ve tüm özellikleri birbiri ile aynıdır. Dalton atom modeline göre kimyasal ve fiziksel değişimlerle atomlar bölünemez ve yeniden meydana getirilemez.

Atom Nedir?

Thomson atom modelini Jhon Thomson atomun daha küçük parçalardan oluşturduğu görüşüyle ortaya atmıştır. Bu modele göre thomson atom modelini üzümlü keke benzetir, kek pozitif yükler, üzümler negatif yükler olarak tanımlanır. Bu modele göre atomlar küçük kürelerdir, atomlar elektrik yükü bakımından nötr olduğundan dolayı atomda pozitif yükü karşılayacak kadar negatif yük bulunur. Elektronların değerleri çok küçüktür, elektronların kütlesini pozitif yükler karşılar. Rutherford atom modelini Ernest Rurherford ortaya atmıştır. Bu modele göre atom modeli güneş sistemine benzetilir. Pozitif yükler güneşe, negatif yükler güneş etrafında dönen gezegenlere benzetilir.Bu modele göre pozitif yüklerin tümü bir bölgede toplanır ve buna çekirdek adı verilir. Çekirdeğin etrafında ise negatif yükler bulunur. Elektron olan hacim çekirdeğin hacminden büyüktür.

Atom Modeli

Bohr atom modeli ise atomların yaydıkları enerjileri incelemesi ile bilinir. Bohr modeli atomların değişik dalga boylarında ışınlamalar oluşturmasını elektronların enerji seviyelerdeki geçişlerden oluştuğu düşüncesi vardır. Bohr atom modelinin özellikleri atomlarda bulunan çekirdek etrafında bir miktar uzaklıkta bulunur. Her yörüngenin verdiği enerji farklıdır. Yüksek enerjili bir elektron düşük enerjili bir düzeye iner ise aradaki enerji durumuna göre eşit enerjili ışınlar yayılır. Elektronlar temel düzeyde bulunmak isterler, maddeye ısı verildiğinde elektronlar da daha yüksek enerjiye geçerler, yüksek enerjiye geçen atomlar uyarılmış atomlardır. Modern atom modeli W. Pauli tarafından ortaya atılmıştır. Bu modele göre elektronun bulunduğu yeri ve bulunduğu hızı belirlenemediğinden elektronun çekirdek etrafında bulunma olasılığına bakılır. Bu model günümüzde hala geçerliğini korumaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı