Nasıl Yapılır

Denizyıldızı Nedir?

Denizyıldızı bir çeşit hayvandır, yıldız biçiminde olması sebebi ile denizyıldızı adını almıştır, 5 kolu bulunmaktadır ve kayalıklar üzerinde yaşaması ile tanınmaktadır. Denizyıldızının derileri dikenlerden oluşmaktadır. Denizyıldızının gövdesi beş kat bakışımlıdır diğer derisi dikenlilerde olduğu gibi. Denizyıldızı 5 kol, mide ve ağızdan oluşan dik biçimindedir. 4 kol, 6 kol ve 7 kollardan da oluşan denizyıldızları da vardır. Denizyıldızlarının bazı türleri 10 kol gibi 5 ve 5in katlarından oluşan kol sayısına sahiptir. Avrupa’daki denizyıldızları on iki kollu, Amerika’daki denizyıldızları kırk kollu ve Güney yarım küredeki denizyıldızları elli kollu olabilir. Denizyıldızları 2,5 santimetre olabildiği gibi 90 santimetre de olabilmektedir. Denizyıldızının vücudu kalsiyum plakalarından oluşmaktadır.

Denizyıldızı Canlı Mıı?

Denizyıldızları ufak kavrayıcı organlara sahiptir, tırnak gibi. Gövdesinin üzerindeki organlar büyüteç olmadan görülemez büyüklüktedir. Beslenecek denizyıldızı besini ağzına tüp bacaklar yoluyla ve kolların bükülmesiyle girer. Denizyıldızları denizin dibinde bulunan çamurdaki aşıntı maddelerle beslenir. Derisi dikenli sınıfında bulunan denizyıldızı besinlerini parçalayarak yerler çünkü küçük besinleri yutabilmektedirler. Besinler büyük geldiği zaman midelerini ağızlarından çıkarıp sarar ve parçalayıp yutarlar. Sindirme işlemini yaptıktan sonra tekrar midelerini ağızlarından içeriye sokarlar. Denizyıldızlarının türleri arasında portakal renkli olanları en çok tanınan denizyıldızı türüdür. 1600 e kadar denizyıldızı türü vardır. Denizyıldızları eşeyli veya eşeysiz üreyebilmeleriyle tanınırlar. Yaşlanmadan uzun yıllar boyunca yaşayan denizyıldızları bölünerek çoğalabilirler.

Denizyıldızı Ne Yer?

Et ile beslenen, solucanlarla ve süngerlerle beslenen denizyıldızları da vardır.  Midye, yengeç ve balıklarla beslenen denizyıldızları yırtıcı özellikleri ile bilinmektedir. Bu besinleri ağızlarından çıkardıkları midelerinden salgıladıkları sıvı ile parçalarlar. Birçok araştırmacı denizyıldızının organları arasında kalp ve beyin yoktur görüşünü savunur. Denizyıldızları sinir uçları ile haberleşmektedirler. Beyinsiz bir sinir sisteminden oluşmaktadırlar. Denizyıldızı birçok sır içerir vücut özellikleri tam olarak belirlenmiş değildir ve ortaya görüşler atılmaktadır. Denizyıldızlarında sinir uçlarının çok fazla olması sebebiyle çok hassas bir sisteme sahip olmuşlardır. Denizyıldızları denizlerin kirlenmesi, kimyasal atıklar sebebiyle tehlike altındadır. Denizyıldızı gibi birçok hayvanımızı korumak için denizlerimizi temiz tutmanızı öneririz, çocuklarımızın da denizyıldızı gibi ilginç hayvanı tanımaya hakkı vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı