Nasıl Yapılır

İnternette Gizlilik ve Güvenlik, İnternette Takibi Önlemek

İnternette gizlilik ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da özel hayatımızı korunaksız hale getirmiştir. Büyük internet sitelerinin kullanıcı bilgilerimizi, alışkanlıklarımızı, nasıl düşüneceğimizi bile hesaplayarak bize gösterdiği reklamlar bunun en büyük kanıtıdır. İnternette gizli gezinmeyi mümkün kılan en basit yöntem chrome tarayıcıdaki gizli gezinti modudur. Bu mod ile giriş çıkış yaptığınız sitelerin herhangi bir kaydı tutulmaz. Girilen sitelerin ve çerez bilgilerinin düzenli olarak silinmesi de internet gizliliğinde önemli bir yer tutmaktadır.

İnternet gizlilik ve güvenlik denildiğinde vekil sunucularla internette gezinmek yani proxy kullanmak ücretsiz ve güvenli bir yöntemdir. Proxy yöntemiyle internete bağlanmak ip adresini aldığınız proxy sunucusunun üzerinden internete bağlanarak Türkiye’den internete girmiş olsanız bile İngiltere’den giriyor gibi görüntülenmesine sebep olacaktır. Bu da yasaklı sitelere ulaşımınıza ve internette izinizi kayıp ettirmek istiyorsanız başvuracağınız bir yöntemdir.

Proxy Kullanarak İnternette Takibi Önlemek

Proxy vekil sunuculuğu arayıcılığı ile internet tarayıcınızın gizli ve takip edilemez bir şekilde internette dolaşmasıdır. Proxy sizin güvenliğinizi ve özgürlüğünüzü sağlar. Proxy ile internete bağlanak için gerekli olan tarayıcı eklentilerini kurarak ihtiyacınız olan proxy adreslerini ücretsiz bir şekilde internetten bulabilirsiniz. Ücretsiz proxy hizmeti veren siteler dışında daha hızlı ve korumalı proxy hizmeti veren siteler mevcuttur.

Proxy Kullanmanın Avantajları Nedir?

Proxy ile bağlanmak sizlere hız olarak bir artı sağlamaktadır. Çünkü vekil sunucu sizin bağlandığınız sayfaları önbelleğine alarak tekrar eden ziyaretlerde direk sayfaları önbellekten açmaktadır. Önbellekten açılan sayfalar ile gözle görülen bir hızlanma görebilirsiniz.

Diğer önemli konu ise azami şekilde yasaklamaya maruz kalmaktadır. Hükümetlerin girilmesini istemediği sitelere yani erişimin engellendiği sitelere girmenizi sağlar.

Fazladan güvenlik sağlayan proxyler web sitesi aracılığıyla bilgisayarınıza bulaşacak virüsleri vekil sunucudan geçemem imkanı tanır. Yani proxy kullanırken internetten bilgisayarınıza virüs bulaşması zordur. Bir diğer güvenli bağlantı yolu vpnlerdir.

VPN Nedir?

Vurtual Privite Network olarak adlandırılan ve Türkçesi Sana özel ağ olan vpnler internette güvenli bir şekilde dolaşmak ve hükümetlerin yapmış olduğu kısıtlamaları aşmaya yarayan bir araçtır. Ayrıca internet üzerinde gizli kalmanın bir diğer yoludur. Vpn’le yapılan bağlantılar şifreli olduğundan gelen ve giden veri şifrelenir. Şifreli verilerle alışveriş yapmak sizin tamamen gizli kalmanızı sağlamaktadır. Vpn’leri tercih ederken hızlı, kesintisiz ve güvenliği üst düzey bir ağ istiyorsanız aylık belli bir ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. Vpn’lerin aylık ücretleri çok olmamakla birlikte yapılan kampanyalarla bir iki ay bedava kullanıp deneyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı