Nasıl Yapılır

Konut Kredisinde Hayat Sigortası

   Kredi son zamanlarda birçok dar gelirli birey için can kurtarıcı hale gelmiştir. Maddi anlamda çok zorlandığımız bir anda her hangi bir bankaya giderek bir miktar nakit alabilir ve daha sonra bu nakit aldığınız parayı ödeme planına göre faizi ile ödersiniz. Kredinin en basit anlatılışı budur.

   Kredinin birçok çeşidi vardır. Öğrenci, birey, ihtiyaç, konut, araç, bayram gibi bu kredi çeşitlerini sıralayabiliriz. Alacağınız kredinin çeşidine ve miktarına göre vade süre hesaplanır. Vadesi uzayan kredilerin faiz oranları yüksek, taksit tutarları düşük olur. Kredi alabilmeniz için kurumların bazı istekleri vardır. Bunun sebebi kredi verirken kurumun kendini garantiye almak istemesidir. Kurumlar kredi verecekleri bireyden, düzenli bir gelir belgesi ve miktarın yüksekliğine bağlı olarak kefil istemektedirler.

Konut Kredisi Nedir?

  Yıllardır kiralık evlerde oturanlar ah bir evim olsun derler. Çoğu zaman tek göz eve razıyızdır. Sadece bizim olsun yeterlidir. Günümüzde ev almak çok kolaylaştı. Bankaların verdiği konut kredileri bir çok kiracıya umut ışığı olmuştur. Bütçenize göre bir evi beğeniyorsunuz ve bankanıza başvuruyorsunuz. Eve gelen ekspertiz evinizin tutarını hesaplıyor ve ona göre bankadan kredi tutarınızı çekebiliyorsunuz. Konut kredilerinin vadeleri genelde kesenize göredir. Konut kredisi alırken bankanız sizden, kimlik, ikametgah belgesi, tüketicinin adına kayıtlı bir adet fatura, gelir durumunu gösteren belge veya belgeler, satın alınacak eve ait tapu gibi belgeler istemektedir.  Ayrıca gelir düzeyiniz ve çekeceğiniz kredi miktarı doğrultusunda banka sizden kefil de isteyebilir.

  Konut krediniz hesaplanırken banka dosya masraflarını alır.  Son zamanlarda bunun haksızlık olduğunu düşünenler tarafından dava açılmış ve bu dava sonucunda dosya masraflarını geri almışlardır. Bu davalar bir çok konut kredisi kullanan vatandaşa emsal teşkil etmiş ve kullanıcılar bankalarına konut kredisi dosya masraflarını geri alabilmek için başvurmuşlardır. Dosya masraflarını geri alamayan kullanıcılar ise tüketici mahkemelerine başvurarak dosya masraflarını almışlardır.

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

  Konut kredisi alırken bankanızın sizden Dask (doğal afet sigortaları kurumu) diğer adıyla deprem sigortasını bankadan yaptırma konusunda baskı yapabilir. Verdikleri kredide masraf olarak bunu da katabilirler. Evet devlet tarafından konut alacaklara deprem sigortası zorunludur. Ancak birey sigorta yaptıracağı sigorta acentesini kendi seçebilir. Bankanız size böyle bir zorlama yapamaz. Böyle bir zorlamada gerekli evraklarınızla Tüketici Hakem Heyetlerine başvurup bankanızdan şikayetçi olabilirsiniz. Birde hali hazırda zorunlu olmayan konut sigortası vardır. Bu sigorta evinizin başına deprem, yangın, sel gibi afetlerde gelecek olan bir hasarı karşılamak için yapılır. Bazı bankalar bu sigorta zorunlu olmamasına rağmen size zorunluymuş gibi gösterip masraf alabilirler. Birey konut kredisini de istediği sigorta acentesine yaptırabilir.

   Konut kredisi çekenlerin kafasını karıştıran sorulardan bir tanesi de hayat sigortasıdır. Hayat sigortası krediyi çeken kişinin vefatından sonra kalan kredi borcunu sigorta tarafından ödenmesi için yapılır. Ancak bir çok banka bu konuda da haklı çıkmaya çalışabilir ve borcu ölen kişinin varislerine yıkabilir. Bunun sebebi olarak da sigorta poliçesindeki açıkları gösterebilir. Size düşen hayat sigortası yaptırdığınız zaman poliçeyi alıp incelemek ve oluşabilecek sorunlar için önlem almaktır.

  Konut kredisi veren bankalar kendilerini güvenceye almak isterler. Bunun için kredi çekilen eve ipotek yaparlar. Ancak bununla yetinmezler ve kredi çeken kişinin ölümü doğrultusunda kalan kredi borcunu almak için hayat sigortasını zorunlu gibi gösterirler. Hatta kişinin farklı bir acenteden hayat sigortası olsa dahi bankadan da ikinci bir hayat sigortasını yapması konusunda baskı kurarlar. Ancak evinizi ipotek ettikleri için ikinci bir güvence olan hayat sigortası zorunlu değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı